Λίγα λόγια για την συντακτική ομάδα

Τα φερτά υλικά είναι εξ ορισμού από έναν άλλο κόσμο. Είναι συντρίμματα από έναν γειτονικό κόσμο που έχει καταστραφεί. Ίσως υπάρχουν για να υπενθυμίζουν σε κάθε τους παρουσία ότι ο κόσμος είναι ένας. Και ότι μόνον οι κοιμισμένοι ζουν στον δικό τους κόσμο.

από την δικτύωση αυτοργανωμένων εγχειρημάτων για την αντιεμπορευματική έκφραση …

Τον Μάρτη και τον Απρίλη του 2017 είχαν πραγματοποιηθεί δύο εκδηλώσεις στην κατάληψη Παπουτσάδικο (Αθήνα) και στην κατάληψη Αντιβίωση (Κέρκυρα) που είχαν ως άξονα δύο κεντρικές θεματικές. Tην αυτοοργανωμένη αντιεμπορευματική έκφραση και την δημιουργία Δικτύου υποδομών και συλλογικοτήτων. Οι παραπάνω εκδηλώσεις έδωσαν ουσιαστικά την αφορμή να βρεθούν σε κοινό τόπο και χρόνο εγχειρήματα και άτομα που ασχολούνται με την αυτοοργανωμένη έκφραση (και γενικότερα με αυτό που λέμε DIY μουσική σκηνή) και να ανταλλάξουν απόψεις, σκεπτικά, αγωνίες και εμπειρίες. Σημείωση: πολλά από τα εγχειρήματα που παρευρέθηκαν σε αυτές τις εκδηλώσεις συναντήθηκαν και γνωρίστηκαν μεταξύ τους για πρώτη φορά.

Από τις παραπάνω εκδηλώσεις προέκυψε η κοινή ανάγκη των περισσότερων ατόμων και εγχειρημάτων να συνεχιστούν οι συναντήσεις σε πιο μόνιμη βάση, ορίζοντας κιόλας συγκεκριμένους στόχους και εμπλουτίζοντας την ατζέντα της διαδικασίας με διάφορες θεματικές. Κοινές αποφάσεις από τις πρώτες συναντήσεις ήταν η διαρκή επαφή, η ζύμωση μεταξύ των ομάδων της δικτύωσης μέσω της ανταλλαγής απόψεων και εμπειριών και η δημιουργία δικτύου υποδομών, ανταλλαγή πληροφοριών/τεχνογνωσίας κτλ. Ως αποτέλεσμα ήταν να πραγματοποιηθούν αρκετές άτακτες πανελλαδικές συναντήσεις (κατά βάση διήμερες), οι οποίες διήρκησαν περίπου δύο χρόνια και συμμετείχαν εκτός από άτομα, έως και 14 συλλογικότητες από διάφορες πόλεις. Συγκεκριμένα από Ηράκλειο, Καρδίτσα, Λάρισα, Τρίκαλα, Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Πάτρα. Κάπως έτσι φτάνουμε στον Φλεβάρη του 2019 όπου εκδίδεται η 1η και η μοναδική μέχρι στιγμής μπροσούρα της Δικτύωσης, στην οποία ανοίγονται διάφορες θεματικές και θέσεις. Εκείνη την περίοδο ξεκινούν και οι πρώτες εκδηλώσεις με σκοπό το άνοιγμα, την δημοσιοποίηση και επικοινωνία του συγκεκριμένου πειράματος. Βασικό χαρακτηριστικό της Δικτύωσης είναι πως προτάσσει την απελευθέρωση της έκφρασης προσπαθώντας ταυτόχρονα να στήσει αναχώματα απέναντι στην επέλαση της πολιτιστικής βιομηχανίας και της μαζικής κουλτούρας. Με όπλα την αυτοοργάνωση, την συντροφικότητα και την φαντασία προσπαθεί να διανοίξει νέους δρόμους όπου η δημιουργία γίνεται όχημα για την ελευθερία. Από μεριά μας είμαστε πολύ χαρούμενοι στον βαθμό που η διαδικασία αυτή, καθώς και η καθαυτή συγκρότηση της Δικτύωσης, έρχεται να προστεθεί στις επίμονες συλλογικές προσπάθειες που κατατίθενται κοινωνικά από απελευθερωτικά εγχειρήματα προκειμένου να υπονομεύσουν την κυρίαρχη κουλτούρα. Μέσα στην Δικτύωση μπορούν και δημιουργούνται επιμέρους συμπράξεις, πρωτοβουλίες, χωρίς να είναι απαραίτητη προϋπόθεση η συμπερίληψη όλων της των μελών για την δρομολόγηση μιας δραστηριότητας, πχ εκδήλωσης / συναυλίας ή οτιδήποτε άλλο.

… στα Φερτά Υλικά

Κάπως έτσι προέκυψε και η πρωτοβουλία 3ων σχημάτων (ΘαλερόςΚ | Αντίστροφη Μέτρηση | Timetrap) που κατά την διάρκεια της πανδημίας/καραντίνας είχαν ανοίξει έναν κύκλο συζητήσεων με διάφορες θεματικές και οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα την παραγωγή δύο κειμένων. To Περί κακοποιήσεων και άλλων δαιμονίων (Μάρτιος 2021) και Η δημιουργικότητα στον αστερισμό της πανδημίας (Ιούλιος 2021) τα οποία και δημοσιοποιήθηκαν μόνο μέσα από το διαδίκτυο καθώς και από την φιλοξενία σε διαδικτυακή εκπομπή-συζήτηση του κινηματικού Ραδιοφώνου 1431 (Θεσσαλονίνη). Στα πλαίσια των συζητήσεων και στην παραγωγή λόγου από τα παραπάνω σχήματα προέκυψε η αναγκαιότητα για την δημιουργία ενός έντυπου περιοδικού και κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδέα των Φερτών Υλικών.

Είμαστε λοιπόν μια συντακτική ομάδα και εκδίδουμε σε άτακτα χρονικά διαστήματα το περιοδικό Φερτά Υλικά. Στα πρώτα δύο τεύχη η σύνθεση της συντακτικής ομάδας ήταν η ίδια με αυτή που είχε παράγει και τα 2 προαναφερθέντα κείμενα. Στην συνέχεια διευρύνθηκε από την οποία βγήκε και το 3ο και τελευταίο μέχρι ώρας τεύχος. Βασικό χαρακτηριστικό των Φερτών Υλικών είναι πως λειτουργεί με τις βασικές αρχές της Δικτύωσης.

Ιανουάριος 2023